Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2016

Ο μακάβριος χάρτης των θανάτων από... selfies - Ποια χώρα είναι «πρωταθλήτρια»;


Μπορεί η δημοτικότητα των selfies να έχει μειωθεί κάπως από το 2014, τη χρονιά που... η τάση αυτή βρισκόταν στο απόγειό της, ωστόσο εξακολουθούν να σημειώνονται κάθε χρόνο δεκάδες θάνατοι, οι οποίοι προκαλούνται κυρίως από την απερισκεψία των θυμάτων που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη φωτογένειά τους, παρά για την... ασφάλειά τους.


Σύμφωνα με το Priceonomics, τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι που σχετίζονται με τη λήψη φωτογραφιών έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που οφείλεται και στην δημοτικότητα των selfies. Από τα 49 περιστατικά θανάτων από selfies που εξέτασε ο ιστότοπος (σε μια μελέτη που σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένη), τα 36 θύματα ήταν άνδρες και τα 13 γυναίκες, ενώ η πιο κοινή ηλικία ανάμεσα τους ήταν τα 21 έτη.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα από την Statista, η Ινδία ήταν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με selfies. Ακολουθούν η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και οι Φιλιππίνες, ενώ στη λίστα βρίσκουμε και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Ρουμανία, το Πακιστάν, το Μεξικό, η Ιταλία και η Κίνα.


Η πιο κοινή αιτία θανάτου στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν η πτώση από μεγάλο ύψος, ακολουθούμενη από τον πνιγμό. Επομένως, την επόμενη φορά που θα ετοιμάζεστε να απαθανατίσετε τον εαυτό σας πάνω σε ένα ψηλό κτίριο με φόντο το αστικό τοπίο, σκεφτείτε ότι η ζωή σας είναι πιο σημαντική από μια ωραία selfie και... προσέξτε πού πατάτε!