Τετάρτη, Δεκεμβρίου 28, 2016

Κόκορας γεμιστός μαριναρισμένος με μαυροδάφνη

Υλικά συνταγής...
1 κόκορας (2½-3 κιλά περίπου)
1½ κιλό πατάτες
λίγο ελαιόλαδο

για τη μαρινάδα

80γρ. φρέσκο βούτυρο
1 πορτοκάλι (ο χυμός και το ξύσμα του)
1 λεμόνι (ο χυμός και το ξύσμα του)
1 κ.σ. μουστάρδα
1 ποτήρι κρασιού μαυροδάφνη
φρέσκια ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

για τη γέμιση

200γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
τα συκωτάκια του κόκορα
3-4 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κουκουνάρι
⅓ φλιτζ. σταφίδες (μουλιασμένες)
1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
1 λεμόνι (ο χυμός του)
½ φλιτζ. μαυροδάφνη
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
για τη γέμιση

200γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
τα συκωτάκια του κόκορα
3-4 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κουκουνάρι
⅓ φλιτζ. σταφίδες (μουλιασμένες)
1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο σε ζαράκια
1 λεμόνι (ο χυμός του)
½ φλιτζ. μαυροδάφνη
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Καθαρίζουμε τον κόκορα και τον πλένουμε. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Λιώνουμε το μισό βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με τη μαυροδάφνη και τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας. Σε γυάλινο σκεύος, βάζουμε τον κόκορα. Σηκώνουμε την πέτσα του και απλώνουμε το μισό βούτυρο που κρατήσαμε. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και τον μαρινάρουμε για τουλάχιστον 4 ώρες. Τον γυρνάμε, ενδιάμεσα, για να μαριναριστεί καλά.
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε τον κιμά και τον «σπάμε». Προσθέτουμε τα συκωτάκια ψιλοκομμένα και σοτάρουμε, μέχρι να ροδίσουν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ρύζι και το κουκουνάρι, σοτάρουμε και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Προσθέτουμε το ξινόμηλο, τις σταφίδες, το χυμό λεμονιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε τον κόκορα και ράβουμε την κοιλιά. Σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τον κόκορα στη γάστρα και γύρω του απλώνουμε τις πατάτες. Περιχύνουμε με την μαρινάδα, κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200οC, για δύο ώρες. Ενδιάμεσα, ανοίγουμε μια-δυο φορές και περιχύνουμε με το ζουμί για να μη στεγνώσει.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα τριάντα λεπτά να ροδίσει και να ψηθεί ο κόκορας. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε ένα μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε ο κόκορας έχει ψηθεί. Σερβίρουμε.


Share: