Breaking News

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα λαχανικά

Διαβάστε ποια είναι σύμφωνα με έρευνα τα πιο επικίνδυνα λαχανικά, γιατί κινδυνεύτε από αυτά και τι να προσέξετε…

Μπορεί να νομίζετε  ότι είναι καλό για την υγεία σας να τρώτε λαχανικά (και πράγματι είναι), όμως σύμφωνα με μια έρευνα μπορεί να  αποβούν επικίνδυνα για το σώμα σας. Μην σπεύδετε ωστόσο να αποκλείσετε τα λαχανικά από το διαιτολόγιο σας καθώς ο κίνδυνος δεν βρίσκεται στην κατανάλωση τους, αλλά στην προετοιμασία τους. Γιατί; Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να... τραυματιστείτε με το μαχαίρι κατά την κοπή τους.
Τα 5 πιο… επικίνδυνα
Από πρόσφατη έρευνα στην οποία ρωτήθηκαν 2000 άτομα προέκυψε ότι το 88% των ερωτηθέντων έχουν τραυματιστεί με το μαχαίρι τουλάχιστον μια φορά στην προσπάθεια τους να κόψουν λαχανικά. Τα 5 πιο επικίνδυνα λοιπόν είναι τα παρακάτω:
Αγκινάρες της Ιερουσαλήμ
Νεροκολοκύθα
Κίτρινη κολοκύθα
Γογγύλι
Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκράμβες)


Αποφύγετε τα ατυχήματα στην κουζίνα
* Όταν κόβετε τα φρούτα, το κρέας ή τα λαχανικά, προσέχετε τα δάχτυλα σας: σταθεροποιήστε το αντικείμενο που κόβετε σχηματίζοντας μπουνιά με τα δάκτυλά σας και εγκλωβίστε το ανάμεσά τους. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να είναι σε μικρότερο βαθμό εκτεθειμένα τα δάκτυλά σας.
*Τοποθετείτε τη λαβή της κατσαρόλας ή του τηγανιού από τη μέσα πλευρά της κουζίνας, ώστε να μην εξέχει.
*Χρησιμοποιείτε πάντα χοντρά γάντια, όταν πρόκειται να μεταφέρετε μια κατσαρόλα με ζεστό φαγητό ή όταν πρέπει να βγάλετε το ταψί από το φούρνο κτλ.
*Αν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει ερμητικά το καπάκι της.
*Όταν πλένετε τα ποτήρια, καλό είναι να φοράτε γάντια, για να περιορίσετε τον κίνδυνο να κοπείτε σε περίπτωση που σπάσετε κάποιο με το χέρι σας.
Πρώτες βοήθειας αν κοπήκατε:
* Πρώτο σας μέλημα είναι να σταματήσετε την αιμορραγία. Πιέστε σταθερά την πληγή με μια γάζα ή αν δεν έχετε τότε χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντηλο.
* Αφού ελέγξετε την αιμορραγία, καθαρίστε καλά την πληγή, πλένοντάς τη μόνο με άφθονο νερό.
* Χρησιμοποιήστε οξυζενέ ή οινόπνευμα για να απολυμάνετε την πληγή. Βάλτε λίγο ιώδιο και καλύψτε τη με επίδεσμο ή τσιρότο, ώστε να μη μολυνθούν.
* Φροντίζουμε να αλλάζουμε τη γάζα ή το τσιρότο μία φορά την ημέρα
Ποιο είναι το πιο συχνό ατύχημα;
Τα πιο συχνά ατυχήματα που παθαίνουν οι νοικοκυρές στην κουζίνα είναι τα εξής:
45 %: παθαίνουν συχνά έγκαυμα από λάδι
35 %: κόβονται με το μαχαίρι
15 %: χτυπούν σε κάποιο ντουλάπι που ξέχασαν ανοιχτό.
5%: απάντησαν ότι συχνά τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να πιάσουν αντικείμενο που είχαν τοποθετήσει σε ψηλά ράφια