Breaking News

Απόφαση ΣΕΙΣΜΟΣ: Ποινή φυλάκισης για τους γονείς που "εκθέτουν" τα παιδιά τους στο Facebook

Ακόμη και με φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι γονείς επιμένουν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των παιδιών τους...


Τα «θύματα» μπορούν μεγαλώνοντας να τους κάνουν μήνυση, για έκθεση προσωπικών δεδομένων ή επικαλούμενοι ότι έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία.

Υπό τη γαλλική νομοθεσία λοιπόν, οι γονείς μπορεί να τιμωρηθούν με ένα χρόνο φυλάκιση ή πρόστιμο 45.000 ευρώ, αν κριθεί ότι δημοσίευσαν ευαίσθητες λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής άλλων, ακόμη κι αν πρόκειται για τα παιδιά τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

«Σε λίγα χρόνια, τα παιδιά εύκολα θα μπορούν να πάνε τους γονείς τους στο δικαστήριο για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών τους από μικρότερη ηλικία», δήλωσε στην Le Figaro ο Ερίκ Ντελκρουά, ειδικός στη νομοθεσία του διαδικτύου.

Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς της Γαλλίας, τα παιδιά που μηνύουν τους γονείς τους για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής μπορούν να κερδίσουν σημαντική αποζημίωση. «Συχνά κριτικάρουμε τους νέους για τη διαδικτυακή συμπεριφορά τους, αλλά και οι γονείς δεν είναι καλύτεροι», σημείωσε ο Ντελκρουά.

Οι άνθρωποι, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να σκέφτονται το πώς τα παιδιά τους θα αισθανθούν μεγαλώνοντας, για τις φωτογραφίες τους ως βρέφη ή έφηβοι οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Τα παιδιά, σε συγκεκριμένες φάσεις, δεν θέλουν να τα φωτογραφίζουν και κυρίως να δημοσιεύονται αυτές οι φωτογραφίες», τόνισε ο Ντελκρουά.

Πρόσφατα, η γαλλική αστυνομία προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο παιδόφιλων οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρο παιδιά, έχοντας δει οικογενειακές φωτογραφίες online. Μάλιστα ο Τζέρι Πάρικ, αντιπρόεδρος του Facebook, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ενός συστήματος που θα προειδοποιεί τους γονείς που έχουν βάλει online φωτογραφίες παιδιών, χωρίς να θέτουν περιορισμούς στο ποιοι μπορούν να τις δουν.