Breaking News

Πώς φροντίζω το νέο μου τατουάζ;

Τα τατουάζ είναι μια πανάρχαια μέθοδος διακόσμησης του ανθρώπινου σώματος, που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο... δημοφιλής και αποσυνδέεται από τις παλαιότερα επικρατούσες αντιλήψεις που συνέδεαν τα τατουάζ με τον υπόκοσμο· πολλοί άνθρωποι γύρω μας έχουν σήμερα πάνω τους σχέδια που θαυμάζουμε και το δείχνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε «τι τύποι είναι αυτοί». Γνωρίζουμε, όμως, ποια είναι η φροντίδα που απαιτεί ένα τατουάζ;

Οι πρακτικές συμβουλές:

Ο επίδεσμος πάνω στο τατουάζ σας θα πρέπει να απομακρυνθεί μία με δύο ώρες μετά την τοποθέτησή του. Ο καλλιτέχνης που ανέλαβε το τατουάζ σας θα σας ενημερώσει αντίστοιχα. Για να αφαιρέσετε τον επίδεσμο, θα πρέπει πρώτα να πλύνετε καλά τα χέρια σας με ένα ήπιο αντισηπτικό σαπούνι, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε γενικότερα τις επόμενες ημέρες και μέχρι την επούλωση του τατουάζ. Σε περίπτωση που ο επίδεσμος δεν αφαιρείτε εύκολα, μπορείτε να προσπαθήσετε να τον βγάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό (βεβαιωθείτε πως είναι καθαρό και χωρίς χημικά).

Πλυθείτε, αλλά μη μουλιάσετε. Το τατουάζ σας δεν πρέπει να μουλιάσει. Φυσικά, επιτρέπονται τα καθημερινά ντους, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με το νερό που θα πέφτει στο τατουάζ σας. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι χλιαρή και το σαπούνι που θα χρησιμοποιείτε σε εκείνη την περιοχή θα πρέπει να είναι ουδέτερο και ήπια αντισηπτικό.

Μην τρίβετε το τατουάζ σας. Θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της επούλωσης: όταν σκουπίζεστε, θα πρέπει απλώς να αγγίζετε ελαφρά με την πετσέτα σας το τατουάζ σας και όχι να το σκουπίζετε τρίβοντάς το. Ακόμη, όταν μετά από λίγες ημέρες με το κλείσιμο της πληγής αρχίσει να εκδηλώνεται κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή, θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό να ξύσετε ή να τρίψετε το τατουάζ σας, καθώς έτσι μπορεί είτε να μολυνθείτε, είτε να αφαιρέσετε κομμάτια από το σχέδιό του. Προσοχή και στα ρούχα σας: μη φοράτε στενά ρούχα που τρίβονται πάνω στο νέο σας τατουάζ.

Ενυδατικές κρέμες. Πολλά στούντιο συστήνουν ενυδατικές κρέμες στους πελάτες και τις πελάτισσές τους, άλλα θεωρούν πως οι ενυδατικές κρέμες φράσσουν τους πόρους του δέρματος και εμποδίζουν την επούλωση του τατουάζ. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να εμπιστεύεστε τον καλλιτέχνη που ανέλαβε το τατουάζ σας και εάν είναι δυνατό, να λάβετε ιατρική συμβουλή πάνω στο θέμα αυτό. Γενικότερα, πάντως, η ενυδατική κρέμα πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά αλλά με μέτρο και να απορροφάται πλήρως από το δέρμα, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει πως θα αρχίσετε να τρίβετε μετά μανίας το τατουάζ σας για να απορροφήσει την αλοιφή!

Αποφύγετε την κολύμβηση, τη γυμναστική και τον ήλιο. Για όλο το διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το τατουάζ σας επουλώνεται, θα πρέπει να αποφεύγετε τόσο την κολύμβηση, όσο και τη γυμναστική και τον ήλιο. Η κολύμβηση απαγορεύεται για αυτονόητους λόγους (αλάτι από το θαλασσινό νερό και χημικά από πισίνες καλύτερα να μην αγγίξουν το τατουάζ σας), ενώ η γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται ώστε οι μύες γύρω από την περιοχή του τατουάζ να είναι χαλαροί και η επούλωση να γίνει συντομότερα. Όσο για τον ήλιο, θα πρέπει να τον αποφεύγετε μετά το χτύπημα του τατουάζ σας και για την υπόλοιπη ζωή σας· θα χρειαστεί να προμηθευτείτε μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας ώστε να προστατέψετε τα χρώματα του τατουάζ σας για όσα περισσότερα χρόνια γίνεται.